Θεραπείες Ακμής
Eίναι μια ασθένεια του δέρματος που εμφανίζεται κυρίως στην εφηβική ηλικία, το 85% των περιπτώσεων είναι έφηβοι ενώ η ακμή πολλές φορές συνεχίζει να υπάρχει και στην ενηλικίωση.
Ακμή-Ροδόχρους Νόσος
Η ακμή ή ροδόχρους νόσος εμφανίζεται τόσο σε γυναίκες, όσο και σε άνδρες όλων των ηλικιών, αποτελώντας την πιο συχνή νόσο των τριχοσμηγματογόνων αδένων προσβάλλοντας κυρίως το πρόσωπο, το θώρακα και τη ράχη. Οφείλει την εμφάνιση της στην αντίδραση του οργανισμού σε μεγάλες ποσότητες ορμονών ανδρογόνων (κυρίως τεστοστερόνη), σε βακτήρια (το προνιονικό βακτήριο) καθώς και σε κοινές αλλεργίες από τρόφιμα.
Η ακμή μπορεί να επηρεαστεί από τους εξής παράγοντες
- Κληρονομικό ιστορικό το παιδί έχει αρκετές πιθανότητες να εκδηλώσει συμπτώματα, οταν καποιος απο τους γονείς είχε εμφανίσει ακμή.
- Ορμονικές μεταβολές Συγγενής υπερπλασία επινεφριδίων, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, εγκυμοσύνη.
- Άγχος
- Συσσώρευση νεκρών κυττάρων δέρματος
- Τοπικά ή συστηματικά χορηγούμενα φάρμακα όπως: κορτικοστεροειδή, λίθιο, αντιβιοτικά, αντιεπιληπτικά, κα.
- Καλλυντικά
- Υπερβολική έκθεση σε χλώριο
Μία γενικευμένη διάκριση αναφορικά με τους τύπους ακμής είναι η φλεγμονώδης και η μη φλεγμονωδης ακμή. Η φλεγμονώδης ακμή εκδηλώνεται με τα γνωστά ενοχλητικά κόκκινα σπυράκια, τα φλυκταινίδια (μικρά επάρματα της επιδερμίδας που περιέχουν πυώδες υλικό) ή σπυράκια με πύον. Ενδέχεται να συνοδεύεται από οζίδια ή κύστες, αρκετά επώδυνες βλάβες, που μπορεί να είναι και επίμονες στο χρόνο. Από την άλλη μεριά, η μη φλεγμονώδης ακμή περιλαμβάνει μόνο τους φαγέσωρες, οι οποίοι μπορεί να είναι ανοιχτοί ή κλειστοί αλλά δεν εξελίσσονται σε φλεγμονώδεις βλάβες.
Τα δύο είδη ακμής περιλαμβάνουν υπότυπους οι οποίοι έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει η:
Βλατιδοφλυκταινώδης Ακμή
Πρόκειται για έναν αρκετά “επιθετικό” τύπο φλεγμονώδους ακμής, που εντοπίζεται συνήθως στο πρόσωπο, στην πλάτη και στο θώρακα, σημεία με σμηγματογόνους αδένες. Η εν λόγω ακμή εκδηλώνεται με βλατίδες, φλύκταινες, ενώ ενδέχεται να αφήσει και ουλές ή σημάδια.
Κυστική ακμή
Η κυστική ακμή, ένας επίσης τύπος φλεγμονώδους ακμής, είναι μία βαριά μορφή λόγω των βλαβών που τη συνοδεύουν, το χρόνιο χαρακτήρα της αλλά και την ανθεκτικότητά της στις υπάρχουσες θεραπείες. Συνοδεύεται από τις κύστες ή οζίδια (εξ’ ου και το όνομά της), τα οποία εξελίσσονται τις περισσότερες φορές σε ουλές.
Φαγεσωρική ακμή
Ένας ήπιο τύπο ακμής, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τους φαγέσωρες. Υπάρχουν οι κλειστοί φαγέσωρες, δείγμα ότι οι πόροι δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον αέρα, που είναι λευκοί. Από την άλλη οι ανοιχτοί φαγέσωρες της ακμής, δηλαδή τα μαύρα στίγματα διακρίνονται σε κλειστούς (άσπρα λευκωπά επάρματα), που παρουσιάζονται όταν ένας πόρος δεν έρχεται σε επαφή με τον αέρα και ανοιχτούς (μαύρα στίγματα), όταν οι πόροι έχουν έρθει σε επαφή με τον αέρα. Η φαγεσωρική ακμή δεν ανήκει στους φλεγμονώδεις τύπους και δεν είναι τόσο ενοχλητική ή επώδυνη.
Ακμή από άλλους παράγοντες
Υπάρχουν διάφορες άλλες περιπτώσεις ακμής, που δεν υπάγονται σε κανέναν από τους παραπάνω τύπους. Για παράδειγμα, αναφέρουμε την ακμή που οφείλεται στην επαφή με ορυκτέλαια, πετρέλαιο ή προϊόντα πίσσας, με χλωριούχα ή άλλες χημικές ουσίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις παρατηρούνται ανοιχτοί φαγέσωρες, βλατίδες ή φλύκταινες στο πρόσωπο, στους βραχίονες και στους µηρούς. Ακόμη, έχει παρατηρηθεί εμφάνιση ακμής, η οποία ακολουθεί και οφείλεται στη χρήση φαρμάκων. Ουσίες όπως τα ανδρογόνα, τα οιστρογόνα, τα αντιφυµατικά, τα κορτικοστεροειδή και το λίθιο ενδέχεται να προκαλέσουν την εμφάνιση ακμής. Η ακμή από στεροειδή έχει χαρακτηριστική εικόνα, καθώς είναι μονόμορφη, αποτελείται δηλαδή μόνο από φλυκταινίδια και όχι από βλατίδες και φαγέσωρες. Από την άλλη υπάρχει και η ακμή, η οποία οφείλεται στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των καλλυντικών. Η ακμή αυτή χαρακτηρίζεται από κλειστούς φαγέσωρες, βλατίδες και σπάνια από φλύκταινες
Θεραπείες Ακμής
Πώς επιλέγεται η κατάλληλη θεραπεία για την ακμή;
Για τον καθορισμό της θεραπείας ενός ασθενούς με ακμή, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη: το φύλο, η ηλικία και το ιστορικό του ασθενούς, το είδος των βλαβών, η βαρύτητα της ακμής, προηγούμενες θεραπείες, η προδιάθεση του ασθενούς για τη δημιουργία ουλών, η διάρκεια του αποτελέσματος, η ευκολία της εφαρμογής και το κόστος της θεραπείας.
Πόσο διαρκεί η θεραπεία ακμής;
Οι περισσότερες θεραπείες είναι μακροχρόνιες και οι ασθενείς θα πρέπει να είναι υπομονετικοί και να γνωρίζουν ότι χρειάζονται για παράδειγμα τουλάχιστον 2 μήνες θεραπείας, για να φανούν τα αποτελέσματα μιας τοπικής αγωγής.
Τι θεραπείες υπάρχουν για την αντιμετώπιση της ακμής και των ουλών της ακμής;
Αναμφισβήτητα η ακμή (ιδίως την περίοδο της εφηβείας), δυσκολεύει την ψυχολογία των ασθενών. Όλοι κοιτούν να απαλλαχθούν άμεσα από την ενοχλητική μάσκα της ακμής. Οι τρόποι είναι πολλοί.
Η Δερματολογία έχει πολλά όπλα, όπου είτε μονομερώς είτε συνδυαστικά μπορούν να αντιμετωπίσουν τόσο την ήπια όσο και την βαριά ακμή και τις ουλές που προκύπτουν από αυτήν. Στην ήπια ακμή απαιτείται τοπική αγωγή ενώ στη μέτρια και βαριά τοπική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή από το στόμα(τουλάχιστον για 3 μήνες).
Σημαντικά βήματα στην αντιμετώπιση της ακμής είναι:
• Καθημερινή φροντίδα πάσχουσας περιοχής με αντισηπτικό σαπούνι και τζελ
• Επαγγελματικός καθαρισμός προσώπου για απομάκρυνση σμήγματος
• Ιατρικά χημικά Peelings τελευταίας νανοτεχνολογίας, με σκοπό τη ρύθμιση του PH του δέρματος.
• Δερμοαποξέση Dermabrasion
• Θεραπεία ακμής και ουλών με Fractional Laser CO2
• Θεραπεια με RF ραδιοσυχνότητες
• Ανάπλαση και θεραπεία ουλών με Nd Yag Laser
• Διατροφή
• Χημικό Peeling τριχλωροξενικού οξέος
• Κρυοθεραπεία σε τυχόν αντιαισθητικές ουλές
• Το σημαντικότερο από όλα είναι να μην “σπάμε” εμείς τα σπυράκια μας, παρά μόνο ο ειδικός, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιμολύνσεων και δημιουργία νέων ουλών.
Η ομάδα μας
Η πλήρως καταρτισμένη και εξιδεικευμένη και με πολυετή εμπειρία ,αποτελείται απο :
- • Πλαστικό Χειρουργό
- • Δερματολόγο
- • Αισθητικούς - Κοσμητολόγους
- • Φυσικοθεραπευτές
Κλείστε Ραντεβού...
για Θεραπεία Ακμής
© 2021 Aestheticskin